I alla fall några av er har väntat tålmodigt på detta. Den här modellen har fått bekänna färg sen i våras och har levererat över förväntan. Nu är prototyping fasen klar. Nu finns några av dessa beten till försäljning.

Alla dessa är i grunden samma modell. Det är ett 17cm jerkbait snidad i bok. Vikten ligger på ca 90g – 105g, det varierar lite beroende på viktning och träbit. Alla beten blir lite individuella eftersom jag formar dom för hand med kniv.

Slowsink borre

Ett par slowsink borrar


Jag gör dessa i två viktningar, shallow och slowsink. Shallow betet simmar i den översta halvmetern och stävar sakta uppåt vid stopp medan slow sink varianten går att hålla uppe på en halvmeter och sjunker sakta vid vevstop. Hur djupt du kan fiska beror mest på hur länge du väntar på att den ska sjunka.
Shallow mörtar

Shallow mörtar


Dessa beten är viktade för en Eagleclaw 375 2.0 fram och en eagle claw 375 1.0 bak. Det går att trimma betet att sjunka lite snabbare genom att välja en tyngre krok fram, främre kroken sitter så nära viktcentrum att den inte påverkar gången nämnvärt. Betet är däremot lite känsligt för större eller tyngre krokar bak. En större krok bak agerar bromsskärm och betet glider ut sämre medan en tyngre krok bak får betet att söka sig mer uppåt.
IMG_3994

Två ljusare slowsink mörtar


Jag försöker alltid göra beten som är lättfiskade. Tanken är att det ska gå att fiska en hel dag utan att bli trött, därför ger jag mina beten mycket egen gång. För att lära dig fiska dina nya beten rekommenderar jag att du börjar med att bara veva hem betet och studera dess naturliga rytm. Nästa steg är att du trycker till lite extra med veven i början på varje simtag så simmar betet ut lite bredare. När timingen sitter så är nästa steg att ge betet lite slack i slutet av varje simtag, det gör att det glider ut lite till. Nu kan du vevjerka, detta sättet att fiska är betydligt mindre slitsamt än att stå och trycka med spöt hela dagen.
IMG_3995

Slowsink fegis


 
Givetvis går det bra att fiska dessa genom att trycka med spöt och ta hem löslina på klassiskt vis. Jag brukar variera och kombinera vevjerk med spöjerk, några simtag vevjerk sen några simtag spöjerk och lite pauser inflätat med detta. Vid spöjerk så svarar betet på små, lätta och korta spörörelser med mycket slack i slutet av simtaget så betet får glida ut ordentligt. Vid för tunga eller hårda spörörelser tenderar betet att kantra och vill inte glida ut, å andra sidan kan betet flasha runt och spela död något som kan vara väl så effektivt som variation.
Det går också bra att korta ner simrörelsen för att få betet att simma hetsigare, det görs lättast med vevjerk genom att öka frekvensen.
Är du intresserad av någon av dessa så hör av dig med ett mail till anders@gäddfiske.se