Just nu väntar jag lite otåligt på att sommarfisket med ytbeten ska komma igång. Jag började snida på lite ytbeten för en gångs skull i lite god tid innan ytfisket sätter igång så nu sitter jag där med ytbeten och en sommar som inte riktigt vill komma igång. Med 14 gradigt vatten i ytterskärgården är betesfisken helt enkelt inte där ännu, därmed inga gäddor som vill ha ytbeten.
Ytbeten kräver betydligt mer flytkraft för att fungera, därför har jag valt att göra dessa i träslaget lind. Lind är mjukt och lätt. Att snida i lind är en total kontrast till bok och ek som jag normalt använder, med en vass kniv liknar jag det mer vid att snida i balsa. Lind bär också nästan hela sin egenvikt innan det blir suspending, det är just den egenskapen jag är mest ute efter. En annan egenskap att trät suger som en svamp, det gick åt två omgångar grundlack på dessa, det första lagret bara försvann in i trät.
Dessa är prototyper, därför har jag gjort fyra varianter i tre olika färgsättningar. Den första modellen är inspirerad av alla fina ytbeten för bassfisket, men den här är mer i gäddstorlek, ca 50g. Denna surfar riktigt bra i ytfilmen.

IMG_3834

Ca 50g i naturliga färger


Nästa modell är lite högre i proportionerna och lite fetare, ca 70g. Den gör därmed lite mer väsen av sig än den mindre varianten men blir samtidigt lite mer tungjobbad.
IMG_3835

Em lite fetare modell ca 70g


Tredje experimentet är lite längre och tyngre, ca 19 cm och 80g. Denna har en lite bredare gång med lägre frekvens.
IMG_3838

En längre variant ca 19 cm och 80g


Nästa variant är lite annorlunda. Denna går precis under ytfilmen och är tänkt att fiskas över växtlighet när dom inte riktigt vill ta ytbeten.
IMG_3840

En ”subwalk”, går precis under ytfilmen, ca 80g


Dessa har en lite mer naturlig färgsättning men givetvis kunde jag inte hålla mig utan gjorde två färgsättningar till. Först en lite mörkare variant med lite mer kontrast.
En variant med lite mer kontrast.

En variant med lite mer kontrast.


Sist ut är en ”skitmört” variant med lite grön kontrast.
Gulgrön "skitmört"

Gulgrön ”skitmört”


Just denna sista färgen är jag riktigt nöjd med så den kommer nog dyka upp på fler beten.