Äntligen efter mycket pyssel så har jag kunnat vittja beteshjulet på mina första träbeten. En liten mört, en liten borre och något som bäst kan beskrivas som en ”generic jerk”. Även om jag har en hel del att lära, speciellt när det gäller att få dit epoxi på ett snyggt sätt så är det bara att erkänna, gubben är lite stolt över dom här.

IMG_3541

Mina första träbeten


 
Alla dessa är handsnidade i ek. Borren är ca 15cm och väger ca 65g. Viktningen är inspirerad av ett stampebete som jag visat up här på bloggen tidigare. Det blev rätt många turer mellan verkstaden och bryggan med ändringar av viktningen mellan turerna. Träbiten gick till slut som jag ville, nu återstår att se om det färdiga betet också gör det.
IMG_3521

Borren, i den här vinkeln ser den riktigt bra ut.


IMG_3517

Profilen är jag riktigt nöjd med, det blir att fortsätta snida på den här formen…


IMG_3520

Lite snett framifrån, här syns lite av lackproblemen.


 
Mörten håller ungefär samma mått men väger in på ungefär 55g. Även denna är inspirerad av samma stampebete.
IMG_3511

Mörten snett bakifrån


IMG_3503

Lite snett framifrån.


 
Den sista är en, ja vad ska jag kalla det, en jerkbait. Tanken med den här modellen är mest att den ska fungera som referenspunkt mitt i allt experimenterande, just därför har den inga extrema former som påverkar viktning eller gång.
IMG_3513

Generic Jerk


 
Just denna är viktad enligt skolboken nästan helt symmetriskt, jag kunde inte hålla mig från att bakvikta något som kompensation för en titantafs. Har jag räknat rätt blir den suspending, men vi får väl se…
Mitt betesbyggande befinner sig mitt i en brant inlärningsfas. Det är mycket experimenterande, det finns helt enkelt inget bättre sätt att lära sig det här. Göra fel, göra om och förhoppningsvis till slut göra rätt. Nästa batch är redan igång.
Till sist, några av er har redan undrat om det går att beställa beten. I nuläget kan jag inte sälja beten. Det är lite för mycket experimentverkstad och alltför ojämn kvalitet. Dessutom är produktionsapparaten inte dimensionerad för att tillverka för försäljning. Om det ändras så läser ni det först här.