För några år sedan råkade jag läsa om någon som testat att fiska gädda med gäddboobies. Jag har för länge sedan glömt var jag läste detta men sedan dess har tanken legat och gnagt att jag vill testa det där. Problemet har varit att hitta ett lämpligt material till flytkroppar då mina 6.0 krokar är ganska tunga och tuber har jag inte riktigt kommit överens med.
Tanken har däremot bitit sig fast och så häromdagen råkade jag hitta 13mm bottninglist på Biltema som jag ändå behövde till ett annat projekt. Efter lite experimenterande i en bunke vatten kunde jag konstaterat att det ser lovande ut, rejält med flytkraft och slutna celler men ändå så mjuk att den låter sig bindas in i en mylartub, kanske viktigast av allt, det krävs bara en liten bit list för att flugan ska flyta som en kork.

IMG_3458

En favorit till vinterfisket bunden som flytande


 
 
Jag har bundit upp ett par av mina vanliga baitfish för provfiske. Flytkroppen gömmer sig i en mylarslang under ögat och flugan ser i princip ut som sin sjunkande motsvarighet utan förändringar av proportionerna.
Tanken är nu att fiska dessa på sjunklina. Vid hemtagning ska flugan dyka för att efterlikna en flyende fisk som försöker gömma sig och i pauserna ska flugan sakta stiga för att likna en oförsiktig fisk. Förhoppningsvis kommer båda momenten trigga till hugg. Nu återstår provfiske.