För någon vecka sedan levererade Jenzza en hasslö supershallow i en customfärg som jag beställde för ett tag sedan. Det här måste vara det perfekta shallowbetet. Det går att göra head-tail vak, tail skvätt, hopp, dyk och en extrem side-to-side. Med lite tätare korta jerks så står den på fläcken och bara blänker. Sist men inte minst, vid paus hänger betet kvar strax under ytan, inget irriterande flyta upp som en kork här.
 

IMG_3082
Egentligen dök betet upp på sämsta möjliga tid. När fisken splittras efter leken och söker sig ut mot sina sommarplatser upplever jag alltid en period när jag har svårt att hitta större fisk. Dom jag hittar är mätta och ganska tröga, det går ofta 20 följare på ett hugg. Då räknar jag inte snipor, dom finns så klart alltid och har som vanligt en otrolig aptit.
IMG_3075
Men nu dök det upp ett bete som måste testas. Jenzzas grundtips är att fiska dessa med långa hårda ryck. Det tycker jag stämmer bra, speciellt på lite längre distans gäller det att trycka på. Sen handlar det lite om känsla för att att få betet att göra som man vill. För att få betet att hoppa sätter man ett rejält hårt ryck, släpper man man av lite när betet nuddar ytan så blir det ett head-tail vak, annars ett hopp. Tail skvättar handlar om timing, grunden är en vid sida till sida som avbryts lite tidigt med ett nytt kraftigt ryck, vändningen gör tail skvätten. Sen gäller det så klart att inte glömma pausen, det är betet hänger kvar på samma djup i pausen, så det går att köra lååånga pauser, det är då det händer…
IMG_3068
Custom färgen blev grymt bra. När jag tog bilderna var betet redan provsmakat av en turbogädda i 4kg klassen, försök hitta några repor.
IMG_3101