Nej, det syftar inte på en person utan på en för jerkbaitfiskare så välkänd färgsättning. Nu har jag gett mig på att översätta detta ett flugmönster. Färgsättningen är egentligen rätt enkel, en baitfish med en knallorange mage. Här får den representeras av en liten Svarzonker McMy.

IMG_2794
Jag har funderat en del på varför den kallas för fegis. Min teori är att fegisen är en säker färg att falla tillbaka på när inget annat fungerar. Det är nästan så jag kan höra kommentaren när den plockas ur hinken, ”fegis, vågar du inte välja en modigare färg”.
Egentligen är ”fegis” lite orättvist, ”rationell” hade stämt bättre. Jag har en kompis som kör stenhårt med sin Big Bandit fegis för att den helt enkelt oftast levererar. Med tanke på hur ofta jag blir utfiskad är det rätt smart, det lönar sig många gånger mindre än man tror att byta beten. Av samma anledning har denna en given plats i flugboxen.
Jag har bundit upp några olika varianter som skiljer lite i material och storlek men alla följer samma grundmönster. Den bygger på mitt vanliga baitfish mönster där jag lägger till en orange svans som lyser igenom ”magen”.
IMG_2787
Den här är ca 13 cm och bygger på en DNA Holo Fusion baitfish. Den är bunden på en Gamakatsu SL12S 4.0. Under ögonen sitter en kon av mylarslang. Färgerna är grå mage, smoke sidor och svart rygg. Över ryggen ligger några strån mirage accent i färgen smolt blue. I magen har den en kort svans av orange fuzzy fiber. Jag har valt röda ögon på denna.
IMG_2768
Denna varianten bygger på en Mirror Image baitfish och är bara 11 cm. Den är bunden på en Gamakatsu SC17 3.0 Tarpon krok. Kroppen är uppbyggd av Mirror Image, magen är i färgen natural belly, sidorna i steelhead medan ryggen är i misty gray. Denna har också en kort svans av orange fuzzy fiber men här lyser den inte igen lika tydligt därför har den fått lite hot orange Ice Fur under ögonen. Jag har också lagt till några strån blå krinkle mirror flash längs sidorna.
IMG_2761
Sist en lite större variant på ca 16 cm. I den här storleken matchar den en Buster Jerk om det skulle behövas.
IMG_2765