IMG_2567

Den här säsongen har jag satsat på att uppgradera min flugutrustning. Mitt val föll på ett Beulah Surf #9/10 med en Danielsson L5W 8-12 och en Rio Outbound Short #12. Detta kan tyckas lite udda val för en gäddfiskare men efter en halv säsong kan jag bara konstatera att det är för mig helt rätt. Med den här utrustningen fiskar jag med hela fluglinan och minimerar luftkast.  Jag fiskar in till klumpen, ett lyft och iväg, skjuter hela linan utan att slita. Hela upplevelsen kan bäst beskrivas som ”effortless”, jag hittar inga bra svenska ord.
Mitt flugfiske innebär ofta att jag vadar grunda vikar och flak med klart vatten och låg växtlighet. Det är svårt att komma närmre fisk är 10-15m under dessa förutsättningarna. Detta kräver ofta att jag måste kasta relativt långt för att inte skrämma fisken. Långa kast med enhandsspö är inte helt lätt, det är också slitsamt. Eftersom det ofta blåser så handlar det mycket om att kunna skjuta mycket lina snarare än att luftkasta.
Medan jag läste på om flugfiske efter Musky så stötte jag på hur dom som använde switch spön. Detta ledde fram till att jag började läsa om surf fisket på USAs västkust, snart insåg jag att jag hittat vad jag letat efter. Efter lite sökande så hittade jag Salomosalarfishing som är en svensk agent för Beulah. Dom hade ett passande Beulah Surf 9/10 på hyllan som snart var på väg till mig.
När tvåhandsspön debateras som gäddfiskeredskap brukar dom få en hel del stryk. Jag skulle vilja påstå att dom här spöna är lite missförstådda och underskattade. Dom är inte nödvändigtvis avsedda att fiskas med vattenankare bara för att dom har ett tvåhandshandtag, även om det finns dom som använder dom på detta sättet också. Istället handlar det om att fiska in till klumpen, göra ett lyft, ett bakkast, ladda iväg och skjuta mycket lina. Till detta är dessa spön helt optimala.

IMG_2637

Spöt håller en riktigt bra komponentkvalitet. Rulfästet tål saltvatten och har dubbla låsringar. Inget som kärvar eller rostar och rullen sitter där den ska.

IMG_2640

Spöt har titankomponenter som är lätta och gör att man slipper oroa sig för strul med rost. En Danielsson L5W 8-12 balanserar det här spöt perfekt, balanspunkten hamnar mitt i handen på övre handtaget. Även om gäddfisket inte ställer samma krav på rullen som till exempel laxfiske i en älv så ställer miljön upp lika hårda krav eller mer. Rullen ska tåla att doppas i saltvatten utan att ta stryk. Att det sen är en svensktillverkad kvalitetsprodukt gör valet lätt.
Rio har tabeller med linrekomendationer för en lång lista spön. Till mitt spö rekomenderar dom en Outbound Short #12. Jag upplever den linan som en utmärkt match till spöt som kastar alla flugor jag försöker med, från stora gäddtuber till små havsöringflugor. Det enda som krävs är en anpassning av tafsens längd och dimension.
När tvåhandsspön debateras som gäddfiskeredskap brukar dom få en hel del stryk. Jag skulle vilja påstå att dom här spöna är lite missförstådda och underskattade. Dom är inte nödvändigtvis avsedda att fiskas med vattenankare bara för att dom har ett tvåhandshandtag, även om det finns dom som använder dom på detta sättet också. Istället handlar det om att fiska in till klumpen, göra ett lyft, ett bakkast, ladda iväg och skjuta mycket lina. Till detta är dessa spön helt optimala.
Givetvis passar dessa spön inte alla situationer. I vissa miljöer är det mer effektivt att fiska på kortare distans som till exempel i miljöer med bra skydd. Här kommer du närmre fisken och den tar ofta ända framme vid dina fötter. Då är enhandsspön och kortare kast på 15-20m som fiskas hela vägen in helt klart att föredra.