För ett tag sedan publicerade jag en artikel som presenterade metoder för att trimma en Baby Buster för fiske i grunda vikar med riklig växtlighet. Sedan den artikeln publicerades har trimmet genomgått en evolution. Nu är det dags för en uppföljare och publicera förbättringarna.

Med tiden har metoderna i min förra artikel hunnit visa sina svagheter. Krokarna jag använde var lite knöliga att få tag på. Magneterna som limmades med superlim har en tendens att lossna, inte på grund av limmet utan för att ytan på magneten släpper när rosten kryper in under ytan. Wire och wirelås var en onödigt klumpig lösning.
IMG_2487_anoterad
Numera använder jag generellt mindre krokar av samma typ som jag använder som stingerkrokar på mjukbeten. Dom mindre krokarna krokar minst lika bra som större men har uppenbara fördelar som mindre vikt och att dom fångar mindre sjögräs.
Snabblim använder jag fortfarande när jag experimenterar med nya beten och inte riktigt vet exakt var magneten ska sitta, då är det bra att enkelt kunna lossa och flytta magneten. När jag väl hittat rätt placering limmar jag in magneten i epoxy. Om man bara kommer ihåg att slipa bort färgen under magneten innan man limmar så håller det, än så länge i alla fall. Magneten fungerar lika bra genom epoxyn.
IMG_2465
Den kanske bästa förbättringen ligger i att använda en 7×7 knytbar wire. Med en perfectionloop i var ände så går det enkelt att byta krok eller flytta kroken till ett annat bete när man byter. Resultatet är ett system med lösa stingertafsar, krokar och beten. Det gäller bara att komma ihåg att trä beteslåset genom öglan, annars kan stingertafsen glida upp längs linan och linan hamnar mellan gäddans tänder med känt resultat.
Med dom här förbättringarna känns trimmet färdigt men det återstår väl att se om det dyker upp fler barnsjukdomar. Metoderna fungerar bra på dom flesta beten utom shallow och supershallow varianter som generellt verkar vara så snålt viktade att dom tappar balansen och gången utan hjälpen av krokar på undersidan. Då är det lättare att ”lätta” ett svävande eller sjunkande bete då dessa generellt verkar ha bättre balans.
IMG_2475
Buster II trimmas med samma magnetplacering som en Baby Buster. Dessa kan trimmas med sina egna krokar då dom har rätt bra balans. Resultatet är en viktning mer åt det svävande hållet.
IMG_2462
X-Buster trimmas lämpligen med en magnet på den bakre delen. Resultatet är ett bete som har en vild sida till sida gång och lättar lite så det går att fiska grundare. (Den ska så klart ha en fena monterad som saknas på bilden, det var dags att byta…)
IMG_2468

4-play är lite klurigare. Magnetens placering bak på andra segmentet ger bra balans. Det kluriga ligger i att tafsen måste tillåta huvudet att röra sig fritt, det löser du genom att den sitter i beteshaken och inte i nosöglan. Denna går ytligt och är effektiv när dom jagar löjor.
Har du egna exempel så skicka gärna en bild.