Det är verkligen inte varje år jag lyckas sätta ett nytt personligt rekord, men när jag gick igenom lite fiskebilder från året som gick så hittade jag bildbevisen på ett personligt rekord som jag glömt skriva om. I en av dom vikarna jag brukar fiska varma sommarnätter har jag i flera år haft fiskkontakter som jag inte kunna lista ut fiskarten. Jag har sett fisk hoppa, jaga och nafsa på mina beten men aldrig lyckats kroka någon av dom. Jag har spekulerat i allt från abborre till öring och rengnbåge.

Under ett av sommarens fiskepass någon timme efter solnedgången när vinden mojnat visade sig fiskarna igen. Eftersom gäddfisket gick lite trögt så bestämde jag mig för att göra ett nytt försök att lösa mysteriet. Enligt tidigare erfarenhet så visar fisken mest intresse för mindre beten så taktiken får bli att fiska med spinnare och små jerkar.

Jag låter båten driva fritt och kastar prick på områden där fisken visar sig. Efter lite nötande med spinnare så får jag plötsligt kontakt på en liten neonfärgad rapala subwalk.
Nu känns det som om jag har knäckt koden för att locka fisken till hugg. Snabba korta små jerkar och pauser på ca 5 sekunder, nafset kommer i pausen. Men inget fastnar i mothuggen.
Det slår mig att mina gäddmothugg kanske är lite för brutala för dom här fiskarna. Jag försöker dämpa mothugs reflexen och direkt svarar det i andra änden av linan, fast fisk.
Fisken beter sig lite som en öring, rullar men rusar inte några längre sträckor. Det är inte abborre och inte gädda. Efter en rätt kort fight kan jag håva fisken. Vid det här laget är det ganska dunkelt i sommarnatten och tar lite tid innan jag fattar vad jag fångat. En Id.
Bakre kroken sitter snyggt i mungipan så iden har bevisligen tagit betet. Jag väger fisken till ca 1,6 kg och tar en snabb bild innan fisken får gå tillbaka. Mysteriet är löst, jag har fått ett nytt oväntat personligt rekord på Id, på jerkbait.
Vid närmre eftertanke borde det inte vara någon större överaskning att det skulle vara en Id. Jag har tidigare sett avsevärt större idar i samma vik dagtid men inte reflekterat över dom som annat än gäddmat. Nästa gång Idarna jagar småfisk får det nog bli ett nytt riktat försök. Det finns större fisk i området och nu finns det ett rekord att slå.