Sommarens satsning på lättare jerkbait fiske har inneburit lite nya utmaningar på betesfronten. En av dom mest lyckade lösningarna har varit en trimmad baby buster.

Strategin jag försöker uppnå är att kunna fiska nära eller över växtligheten där gäddan lurar att med ett bete som retar gäddan tills den bara måste hugga. Jag vill ha ett livligt bete som jag kan fiska grunt över och nära växtligheten utan att fastna med super häng som tillåter långa spinnstop.
Jag har tidigare haft en hel del framgång med trimmade buster jerk och big bandit. Detta är lättfiskade beten med en gång som är ganska enkel att påverka genom att byta krokar eller vikta. Det föll sig naturligt att testa att trimma en baby buster då den borde ha liknande egenskaper.
Nästa pusselbit kom i form av en artikel i fiskejournalen om magnettackel. Att flyta upp krokarna på ryggen är klockrent eftersom jag vill fiska nära och över växtlighet. Efter en del problem med hållbarheten hos tafsarna så har jag anpassat magnettacklet till en stinger med magnetfäste.
Jag vill ha bara en krok och den bör sitta en bit bak för att fånga nyfikna ”nafsare”. Därför limmar jag fast en magnet på ryggen ca 2/3 från nosen.

För att limma fast magneten använder jag locktight gel snabblim. Det är lätt att jobba med och magnenerna sitter ”lagom” hårt. Det är nämligen lätt hänt att magneten fastnar lite snett, om den gör det kommer betet kantra åt ena sidan och gå snett. Använder man snabblim är det bara att ta fram kniven och karva loss magneten och börja om, använder man epoxy kan det bli lite jobbigt, men det går säkert. För att limmet ska fästa ruggar jag bustern med en fil där magneten ska sitta.

På magneten ska det sitta en krok. Jag använder näst största sure-set modellen storlek 4. För att den ska hålla fast magnenet bättre limmar jag fast den på en liten bit monteringsband som jag bockat till så att den ”hakar fast” i framkanten. Här använder jag epoxy lim för hållbarheten.

Lättaste sättet att göra metallhaken är att klippa en tunn remsa av till exempel ett monteringsband med en plåtsax, sätta biten i skruvstädet, bocka och trycka till med en hammare så den får en snygg 90 graders vinkel, sen klipper man helt enkelt bort överskottet med plåtsaxen så det bara blir en liten hake kvar.
Kroken fäster jag i nosöglan med en mjuk ståltafs. Stela tafsar som tex heldragen titan ”fjädrar” loss kroken från magneten och fungerar sämre.

Resultatet är ett svävande bete som kan fiskas mycket nära växtlighet och hyfsat väl till och med genom växtlighet. En mycket effektiv taktik är att fiska in i luckor i växtligheten, göra en serie små snabba nyckar som efterhärmar en panikslagen liten fisk, sen låter man bara betet hänga och väntar. Prickade man en lucka där det står en gädda brukar den inte kunna hålla sig utan klipper antingen betet i hänget eller precis när man startar det igen. Den fungerar också bra över växtlighet, då stiger gäddorna upp och nyper betet i spinnstoppen.
Att kroken sitter på ryggen underlättar också C&R. Krokarna sitter nästan uteslutande i överkäken eller mungipan. Förmodligen krokar man färre fiskar av dom som hugger men eftersom huggen blir fler fångar man fortfarande mer fisk. Framför allt har man en taktik att komma åt gäddorna när dom gömmer sig i växtligheten under sommaren.

Jag har fått en del frågor angående var man kan hitta material för detta trimmet så här kommer en liten shoping lista:
1) Baby buster
2) 19 trådig wire till stinger
3) VMC Surset 1X trekrok storlek 4
4) Block magnet 10 x 4 x 1,5 mm
5) SUPER GLUE FLEXGEL TUB för att limma fast magneten
Dom två första är hyfsat enkla att få tag på i vilken webbutik som helst där du köper gäddfiskeprylar. Sureset krokar kan vara lite knepigare, dom finns på tex tacklewarehouse, jag hittade mina i grannbyns (Karlshamn) lokala sportfiskebutik. Förmodligen kan en vanlig stinger krok i samma storlek fungera som substitut. Även magneterna kan vara lite kluriga, jag beställde mina på http://www.supermagnete.de/. Enklast att få tag på är nog superlimmet, det hittar du i snabbköpet.