Sedan några år har jag identifierat ett mönster i mitt gäddfiske. Det tyngre jerkbait fisket har fungerat bra under våren fram till efterleksfisket och sen igen under hösten när det blir svalare i vattnet igen. Visst fungerar större beten även under den varmare årstiden men fisket är mer nyckfullt och många gånger är mindre beten mer effektivt.
Den gångna sommaren har jag ägnat en del tid att utveckla mitt lättare jerkbait fiske efter gädda. Tanken bakom strategin är ganska enkel, jerkbait fisket är kul och effektivt under vissa perioder medan mindre beten är effektiva under andra perioder: Jerkbait fiske med mindre beten borde kunna vara ett bra komplement under den varmare perioden.

Jag fiskar i Blekinge skärgård och fisket bedrivs nästan uteslutande grunt, även under sommaren. I skärgården kan gäddorna söka vatten med behaglig temperatur på två sätt under sommaren, antingen genom att söka djupare vatten eller genom att söka sig längre ut i skärgården. Hur den gör beror lite på var i skärgården man fiskar. Det alla gäddorna har gemensamt är att dom gärna håller sig nära maten. Maten gömmer sig i växtligheten på stora grundområden dit gäddorna vill kunna smyga upp i skymmningen för att äta. Det är när dom gör det man har chansen att komma åt dom på grunt vatten även på sommaren.

Utrustningen jag använder är ett Savage Gear Butch Light XLNT 6,9ft 205cm 15-60g med en vänstervevad Revo-S laddad med Suffix 832 0.20mm. På betesfronten har det hittills varit flytande Slider 6:or eller 7:or, flytande baby buster eller små Rapala subwalk. När gäddorna är på hummör även ytbeten och spinnare.
 

Som alltid när jag utvärderar en ny metod vill jag ha en kännd referens. Efter att ha fiskat med tyngre jerkbaits ett antal år får denna metod fungera som referens. Taktiken har under sommaren varit att fiska med dubbla utrustningar, en för tyngre jerkbait och en för lättare jerkbait. När jag har tvekat på effektiviteten med tyngre beten har jag testat den lättare riggen och omvänt när den lättare riggen inte levererat har jag testat den tyngre.
Dom slutsattser jag kan dra hittills är att när gäddorna är tillräckligt aktiva fungerar det tyngre fisket bra även på sommaren. När fisken är skygg eller tvekar (följare) ger det oftast bättre resultat att gå ner i betestorlek och använda den lättare riggen.
Under perioder verkar gäddan bli präglad på mindre byten och därmed nästan ignorera större beten. Under långa perioder har det tyngre jerkbait fisket nästan kammat noll medan fisket varit riktigt bra på mindre beten.
En överraskning är att storleken på gäddorna som fångats är ungefär densamma på den lättare och den tyngre riggen. Största gäddan hittills i år (7.2 kg) är tagen på en baby buster. Det är heller inga problem att sätta rejäl press på lite rejälare fiskar och på så sätt säkra en lyckad C&R hantering.
Efter första sommaren med den lättare riggen kan jag konstatera att det har blivit lite av en favoritrigg under den varmare årstiden. Det lättare jerkbait fisket kommer fortsätta utvecklas nästa säsong. För den som vill hitta mer inspiration finns en spränfylld tråd på sportfiskeforum (http://www.sportfiskeforum.se/topic7773.html) som är värd att läsas i sin helhet en tråkig vinterdag.