Jag har fiskat sen jag började gå. Tidiga minnen inkluderar brottning med ett otympligt bambumetspö bland enar längs stigen till fiskplatsen, ofta med farfar som sällskap. Målet var traktens abborrar varav ett antal hamnade på grillen.
När kordinationsförmågan utvecklats något fick jag mitt första abumatic set med massivt glasfiberspö, i princip oförstörbart, vilket förmodligen var tur. Målet var fortfarande abborrarna, men ett atom skeddrag ingick också i settet. En dag när detta atom satt i änden på linan hände det som måste hända om man fiskar i Blekinge, en liten kilosgädda sög i sig draget och krokade förmodligen sig själv eftersom mothugg var ett okänt begrepp. Efter viss kalabalik kom gäddan upp och bars stolt hem för att hamna på grillen. Jag tyckte bättre om abborrar, men sen dess är jag gäddfiskare.

Några år senare fick jag för första gången klart för mig hur stor en gädda kan bli. Ryktet gick att farmors bror hade fått en STOR gädda i näten. Vi gick dit för att titta och möttes av vad jag minns som en enorm gädda. Vågen lär ha gått i botten på 19kg, men detaljerna är lite luddiga. Nu fick gäddfiske en helt ny innebörd.
Nu fiskades ännu mer gädda. På ett naturligt sätt kom också C&R in i bilden, gädda var helt enkelt roligare att fiska än att äta. I början var storleken viktig och alla fiskar vägdes och registrerades. Med tiden blev ”stora” fiskar vanligare och C&R viktigare än registrering, gäddfiske var enkelt och kul.
Fram till tidigt 1990-tal så gick fisket bättre och bättre genom att vi helt enkelt blev bättre på gäddfiske. Min största gädda fångades och återutsattes en sommarkväll i början av 1990-talet, utan att vägas eller mätas. Fisket generellt i Blekinge har däremot varit tydligt på tillbakagång sedan tidigt 1990-tal.
Jag har haft förmånen att följa samma fiskevatten i 25+ år nu. Resultatet är deprimerande när jag tänker på vilket fiskeparadis Blekinge kunde ha varit, om vi lyckades förvalta fisket. Missförstå mig inte, det är inte ett småskaligt kustnära yrkesfiske som är problemet utan problemen är snarare husbehovsfiske, svartfiske, skenande skarvpopulation och miljöförstöring. Bytesfisken är till 90% borta från yttre delarna av skärgården, därmed förutsättningarna för det gäddbestånd som en gång fanns.
Numera är gäddfiske ofta svårt. Man får inte längre gädda i vilken vik som helst när som helst. Många vikar är fisktomma. Det krävs mer kunskap och list för att hitta och överlista en gädda. Med gäddfiskets ökand popularitet ökar fisketrycket blir fisken försiktigare och skyggare.
Det är här gäddfiske.se kommer in. Som ett sätt att samla kunskap om gäddfiske som ska leda till ett bättre gäddfiske för de som orkar läsa. Förhoppningsvis lär jag mig också något nytt på vägen. Äventyret har börjat, nu får vi se vart det leder.